ArtAnkara

ARTANKARA 11-15 MART 2015

Dünyada çağdaş sanata olan ilgiyi gözlemleyen ve bu doğrultuda Ankara’da uluslararası bir etkinlik düzenlemek için harekete geçen Atis Fuarcılık, 11-15 Mart 2015 tarihleri arasında ATO Congresium Kongre ve Sergi Sarayı’nda ARTANKARA’yı gerçekleştirdi. Çağdaş Sanat Fuarı ile eş zamanlı olarak aynı mekanda ancak ayrı bir bölümde de Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu işbirliğiyle DESIGN ANKARA – Endüstriyel Tasarım Fuarı sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

10 Mart’ta siyaset, sanat, yabancı misyon ve medya mensuplarını buluşturan açılış kokteyli geniş bir katılımla yapıldı. Yaklaşık bin 500 davetli, “İlk kez yapılan Çağdaş Sanat Fuarı’nın büyük umutlar taşıdığını ve önümüzdeki yıllarda uluslar arası sanat ajandasında kalıcı bir yer edineceği” görüşünde birleştiler.

ATİS Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül’ün “Hoşgeldiniz” konuşmasının ardından Fuar Danışma Kurulu üyesi Prof. Kaya Özsezgin ve Prof. Süleyman Saim Tekcan Ankara’da uluslararası ölçekte bir çağdaş sanat fuarının düzenlenmesinin önemine dikkat çekerek, desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Fuarın ilk senesi olmasına rağmen galerilerin, sanatçıların, eserlerin ve mekan seçiminin doğru yapıldığı da ifade edildi.

Bir gün sonra fuarın kapıları ziyaretçilere açılırken düzenlenen törende konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Ankara’nın tasarım konusunda öncü bir kent olduğunu ve sanayiciler ile bağın güçlendirilerek konumunu pekiştireceğini” belirtti. KEI (Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı) Genel Sekreteri Victor Tıvurkin ise konuşmasında “Önümüzdeki yıl yapılacak fuara KEI’ye bağlı 12 ülkenin katılımını sağlamak konusunda azami gayreti göstereceğini” ifade etti.

Çağdaş Sanat Fuarı kapsamında dinleti, konferans, söyleşi, panel gibi yan etkinlikler de gerçekleştirildi. Bu kapsamda Prof. Süleyman Saim Tekcan, Prof. Aydın Ayan, İsmail Acar, Hikmet Çetinkaya, Celal Binzet, Halilhan Dostal, Prof. Zafer Gençaydın, Prof. Tansel Türkdoğan, Hamdi Telli, Ekrem Kodak, Prof. Bedri Karayağmurlar, Kadri Atabaş, İbrahim Karaoğlu, Prof. Adnan Ataç, Prof. Tamer Kıral ziyaretçilerle bir araya geldi.

Ankara Sanayi Odası ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu tarafından organize edilen, amacı sanayici ve tasarımcının buluşması olan “Ankara’da Tasarımcı-Sanayici İlişkisi” isimli panelde de özel sektör ve üniversitelerden katılımcılar görüş alışverişinde bulundu.

ARTANKARA ve DESIGN ANKARA fuarlarını ilk gününde – hafta içi olmasına rağmen- 5 bini aşkın kişi ziyaret etti.

Fuarın etkinlik programında yer alan ve aralarda piyano dinletisi ile zenginleştirilen 11 Mart’taki konferanslarda Prof. Dr. Süleyman Saim TEKCAN, “Dünyada ve Türkiye’de Güzelsanatlar Müzeleri ve IMOGA Müzesi”, Prof. Dr. Aydın AYAN,”Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Sanatına Anılarla Bakış”, Sanatçılar İsmail ACAR ve Hikmet ÇETİNKAYA ise “Türkiyede Sanat Eğitimi ve Sanat Ortamı” konularını işlediler.

12 Mart’ta ki söyleşi ve panellerde; Sanat Yazarı Celal Binzet, Sanat Danışmanı ve Yazar Halilhan DOSTAL “Sanat Piyasaları”, Prof.Dr.Zafer GENÇAYDIN ve Prof.Tansel TÜRKDOĞAN ise “Sanat-Kültür Politika ve Sanatta Değişen Paradigma” konularında görüşlerini aktardı. Ayrıca ASO Ankara Sanayi Odası ve ETMK Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu tarafından organize edilen, amacı sanayici ve tasarımcının buluşması olan “Ankara’da Tasarımcı-Sanayici İlişkisi” isimli panel özel sektör ve Üniversite katılımcıları ile taraflar arasında olması gereken yakın ilişki için önemli katkılar sağlamıştır.

13 Mart’ta Sanatçı Hamdi TELLİ “Dijital Art ve Biçimin Matematiği”, Avukat Ünsal PİROĞLU ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Şükriye ŞİRİN ise “Sanat Eserlerinde Telif Hakları” konularında görüş bildirmiştir.

14 Mart etkinlik programına göre Sanatçı Ekrem KODAK, “Süpür Performansı” sergilenmiştir. AynıgünProf.Dr.Bedri KARAYAĞMURLAR “Sanatçı Kimdir? Sanat Yapıtı Nedir?”, Mimar Kadri ATABAŞ ve Sanat Eleştirmeni İbrahim KARAOĞLU ise “Koleksiyonerlik” konularını işlediler. 15 Mart’ta fuarın son günkü etkinlik programında ise Prof. Dr. Adnan ATAÇ yönetmenliğinde Fotoğraf Sanatçıları İbrahim GÖĞER ve Tuğrul ÇAKAR, Prof.Dr.Tamer KIRAL katılımı ile “Fotoğrafın Dili ve Sanat” konulu panel düzenlenmiştir.